Veelgestelde Namen over Domeinnamen
Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam, zoals www.coolexample.com, heeft veel weg van een straatadres voor een huis of een bedrijf. Laten we het Witte Huis als voorbeeld nemen. Het straatadres, 1600 Pennsylvania Avenue, is een exacte locatie - zoals een IP-adres. Je weet misschien niet het exacte straatadres, maar wanneer je Washington, D.C. bezoekt, kun je je taxichauffeur vertellen dat je het Witte Huis wilt bezoeken en er nog steeds komen. Zo wordt een domeinnaam gebruikt: Het is een eenvoudige manier om de exacte locatie van een website te bereiken, zonder dat je het numerieke adres hoeft te onthouden.
Een domeinnaam bestaat uit, ten minste, een domein op het hoogste niveau en een domein op het tweede niveau. Een domein op het hoogste niveau is het deel van de domeinnaam dat zich rechts van de punt bevindt ("."). De meest algemene domeinen op het hoogste niveau zijn .com, .net en .org.
Veel domeinen, die ook extensies worden genoemd, kunnen door iedereen worden geregistreerd, zoals .com, .net en .org. Een domein op het tweede niveau is het deel van de domeinnaam dat zich meteen links van de punt en de domeinnaamextensie bevindt. Bijvoorbeeld, het domein op het tweede niveau in coolexample.com is coolexample.
Geavanceerde domeinnaambeschrijving: Een domeinnaam vertegenwoordigt een fysiek punt op het internet - een IP-adres. De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) reguleert de coördinatie van de koppelingen tussen IP-adressen en domeinnamen over het hele internet. Dankzij deze gestandaardiseerde coördinatie kun je websites op het internet vinden door domeinnamen in je webbrowser in te voeren in plaats van IP-adressen.
Wat is een IP-adres?
Een IP (Internet Protocol)-adres is een unieke identificerende string van getallen, zoals 216.27.61.137, die wordt gegeven aan iedere afzonderlijke computer, server en netwerk op het internet. Net als een nummerbord wordt gebruikt om voertuigen te kunnen identificeren, wordt een IP-adres gebruikt om online informatie te identificeren en te lokaliseren. Daarnaast maken ze communicatie via het internet mogelijk tussen apparaten en netwerken die zijn verbonden met het internet.
Wat is de 'www' voor mijn domeinnaam?
De www voor je domeinnaam is een subdomein, geen onderdeel van de domeinnaam zelf. Als je dus je www CNAME-record configureert zodat het naar je primaire A-record verwijst, wordt je site omgezet naar zowel www.coolexample.com als coolexample.com.
Als je je website kunt bereiken door je domein in te typen zonder de www, maar hem niet kunt bereiken wanneer je de www typt, dan is je CNAME mogelijk incorrect geconfigureerd. Volg de onderstaande instructies om ervoor te zorgen dat de instellingen van je domeinnaam correct zijn.
Hoe werken domeinen?
Wanneer bezoekers je domeinnaam invoeren in een webbrowser, gebruikt het browserverzoek je domeinnaam om het bij de domeinnaam behorende IP-adres, en dus de website te vinden. Mensen gebruiken domeinnamen in plaats van IP-adressen omdat een naam eenvoudiger te onthouden is dan een reeks getallen.
Je domeinnaam en het bijbehorende IP-adres worden opgeslagen in een gezamenlijke database samen met alle andere domeinen en bijbehorende IP-adressen die toegankelijk zijn via het internet.
Wat is een URL?
Een URL, of Uniform Resource Locator, is het adres van een internetwebsite of -webpagina. Denk aan een URL als een straatadres voor de locatie van informatie op het internet. Een complete URL zoals http://coolexample.com/music, verwijst je bijvoorbeeld naar de muziekpagina van de website coolexample.com.
Bekijk de anatomie van deze URL eens zodat je beter kunt begrijpen hoe je onlinegebruikers naar specifieke informatie kunt leiden: http://coolexample.com/funky/music.html
http:// = protocol
coolexample = domeinnaam
.com =domein op het hoogste niveau
/funky/muziek.html = pad
/funky/ = map
/muziek.html = bestandsnaam
Wat is een naamserver?
Naamservers zijn het internetequivalent van telefoonboeken. Een naamserver onderhoudt een lijst van domeinnamen die overeenkomen met bepaalde IP-adressen (computers). De informatie van alle naamservers van het hele internet wordt verzameld in een centraal register.
Dankzij naamservers kunnen bezoekers toegang krijgen tot je website via een bekende domeinnaam, in plaats van dat ze een reeks getallen moeten onthouden.
Wat doe ik met mijn domein nadat het is geregistreerd?
Het registreren van een domeinnaam activeert niet automatisch een website die wordt getoond wanneer bezoekers je domeinnaam in een webbrowser invoeren. De domeinnaam moet een gehoste website hebben die een numeriek adres, een IP-adres, omvat, om bezoekers toegang te geven tot de website via je domeinnaam.
Naast het configureren van een website is er aantal dingen dat je kunt doen met je domeinnaam zodra je hem registreert.
- Hem verkopen - domeinnamen kunnen een geweldige investering zijn. Als je een domeinnaam hebt geregistreerd die je niet gebruikt, kan iemand anders hem misschien wel gebruiken. Je kunt een Te Koop-geparkeerde pagina configureren om bezoekers te laten weten dat hij beschikbaar is - en vergeet niet om je contactinformatie te vermelden. Zie What is the domain aftermarket? voor meer informatie.
- Je merk online beschermen - hoe meer domeinnamen je registreert, hoe beter het is. Voorkom dat anderen een vergelijkbare domeinnaam met die van jou registreren. Deze vergelijkbare domeinnamen kunnen je klanten stelen of ze in verwarring brengen. Wat kun je doen met al die domeinnamen? Verwijs ze door naar de belangrijkste website van je domeinnaam. Zie Manually Forwarding or Masking Your Domain Name voor meer informatie.
- Hem bewaren - misschien heb je nog niet besloten wat je wilt doen met je nieuwe domeinnaam. Geen zorgen - het heeft geen haast. Je kunt hem bij ons geparkeerd laten zolang je geregistreerd bent.
Waarom zou ik meer dan één domeinnaam moeten registreren?
Als je erover denkt om meer dan één domeinnaam te registreren, dan heb je het juiste idee te pakken. Het registreren en gebruiken van meerdere domeinnamen is geweldig om je bedrijf op te bouwen, je merknaam te beschermen en een dynamische online-identiteit te creëren.
Als je meerdere domeinnamen registreert, dan kun je:
- Voorkomen dat je concurrentie een vergelijkbare domeinnaam registreert die klanten naar hen toe trekt in plaats van naar jou
- De verschillende producten en services die je aanbiedt promoten
- Meer bezoekers naar je website sturen
- Profiteren van meer kansen om je te richten op - en vermeld te worden in - zoekmachines
- Onderscheidende advertentiestrategieën creëren waarmee je verschillende doelmarkten bereikt
- Klanten meer manieren bieden om je te vinden wanneer ze zoeken op internet
- Veelvoorkomende foute spellingen van je domeinnaam opvangen, in plaats van bezoekers naar een foutpagina te sturen
- Bescherm je je merk en online identiteit
Wanneer kan ik een verlopen domeinnaam registreren?
Meestal is een domeinnaam niet beschikbaar voor herregistratie zodra hij verloopt. De meeste registerhouders bieden een respijtperiode die één tot twee weken kan duren, of wel een jaar, zodat registranten verlopen domeinnamen kunnen verlengen. De daadwerkelijke respijtperiode kan verschillend zijn voor iedere individuele registerhouder en domeinnaam-extensie. Dat wil zeggen, de respijtperiode voor een .com domeinnaam kan anders zijn dan de respijtperiode voor een .us domeinnaam, zelfs bij dezelfde registerhouder.
Na de respijtperiode van de registerhouder hebben de domeinnamen een terugclaimperiode. Deze periode kan twee weken tot 30 dagen duren en gedurende deze tijd kan de huidige registrant de domeinnaam verlengen door terugclaimkosten te betalen samen met de verlengingskosten van de domeinnaam.
Als de huidige registrant de domeinnaam niet verlengt of terugclaimt, kan hij worden geveild. Wanneer een domeinnaam wordt vrijgegeven voor een openbare veiling, kun je deelnemen en mogelijk de domeinnaam in je bezit krijgen door er een bod op te plaatsen.
Als de domeinnaam niet is vernieuwd, teruggeclaimd of gekocht via een veiling, dan gaat hij terug naar zijn register. Het register bepaalt wanneer de domeinnaam opnieuw wordt vrijgegeven voor registratie. Wanneer de domeinnaam is vrijgegeven, kun je hem via ons registreren.
Opmerking: Een registrant kan een verlopen domeinnaam zonder extra kosten tot en met dag 18 verlengen. Als ze een verlopen domeinnaam verlengen tussen dag 19 en dag 42, moeten ze ook $80,00 terugclaimkosten betalen. De domeinnaam kan niet worden verlengd na dag 42.